Вирощування винограду з кісточок

Виноград — одна з найсмачніших і найулюбленіших усіма ягід. Її не тільки їдять у свіжому вигляді, але і готують з нього різні сорти вина. Звичайно, основними регіонами виноградарства є південні області країни, але пристосуватися до культивування цієї рослини можна і в більш прохолодних кліматичних умовах.

Звичний спосіб вирощування — з живців — досить витратний, так як живці коштують дорого. Але власний бізнес можна побудувати і на виноградних кісточках, з яких виходять міцні і красиві лози з соковитими ягодами.

Зібрати сировина для посіву можна самостійно, поєднавши приємне з корисним: поласувати зрілим виноградом і заодно витягти з нього насіння. Сучасні сорти винограду відрізняються високою плодовитістю і стійкістю до різних захворювань, тому краще вибрати саме їх.

Насіння необхідно ретельно промивати, сушити, а потім промивати знову. І так протягом декількох днів. Після цього кожне з них висаджується в окремий горщик з попередньо підготовленим грунтом з піску і перегною. Дуже скоро з землі почнуть пробиватися зелені паростки.

Виробляти їх висадження у відкритий грунт можна тільки тоді, коли вони остаточно зміцніють. Для цього кращий літній період часу. Для вирощування винограду з кісточок чудово підходять тепличні умови. Але пам’ятайте, що висота теплиці не повинна бути менше 1,5 метра. Чим вище, тим комфортніше буде лозі.

Покупець на продукцію власного виробництва знайдеться завжди. Головне — стежити за якістю пропонованого товару. Потрібно врахувати, що попитом користуються не лише ягоди, а й листя, з яких готують різноманітні кулінарні страви. Багато ресторанів і кафе із задоволенням стануть вашими постійними клієнтами. Продавати можна і саму лозу (живці). Особливо зацікавлені в покупці таких власники заміських котеджів і дач, які не рідко прикрашають виноградом земельні ділянки.

Share your thoughts