Вирощування та збут спаржі

Спаржа — одна з найстаріших сільськогосподарських культур, яку почали вирощувати ще в Стародавньому Єгипті понад 4000 років тому. Але і сьогодні такий рід діяльності не втратив своєї актуальності — на вирощеною своїми руками спаржі можна побудувати досить прибутковий домашній бізнес.

Як відомо, спаржа — рослина сезонне. Її стебла мають приємні смакові якості і містять максимальну кількість корисних речовин лише кілька місяців у році, приблизно з травня по липень. Лише в цей період спаржу вживають в свіжому вигляді, тому і ціна культури досить висока (до 1000 рублів за кілограм). На щастя, цей продукт можна сушити і заморожувати. Правда, вартість його в цих випадках значно знижується. Але все одно залишається дуже гідною і вигідною з точки зору бізнесу.

Спаржу вирощувати непросто — потрібно багато терпіння. Цей Проект довгостроковий, так як в перші 2-3 роки посаджені рослини не плодоносять. Перед посадкою насіння намочують у воді кілька днів. Тільки після проростання їх можна поміщати в грунт. Влітку спаржі потрібен рясний полив, а в зимовий період — гарне укриття з перегною, сухого листя, соломи і т. д.

Важливо, щоб плоди не встигли перезріть, інакше вони втратять товарний вигляд. Свіжі пагони можуть зберігатися не більше 4 днів. Після цього нереалізований товар можна надсилати на обробку (заморожувати або сушити). Тобто, в будь-якому разі вирощування та збут спаржі — безвідходне виробництво.

Share your thoughts