Ресторанне меню з «неліквіду»

У Фінляндії відкрився незвичайний ресторан, в якому колектив професійних кухарів готує смачну їжу з продуктів не першої свіжості.

Керівники ресторану Loop домовилися з господарями мережі торгових точок і оптових супермаркетів про поставку продуктів, термін придатності яких закінчується. Адміністрація магазинів з радістю пішла на укладення таких договорів, так як в цьому випадку заклади істотно економили на транспортування своїх продуктів на переробні заводи з виробництва біопалива.

Ідея такого проекту виникла після того, як рік тому група ентузіастів на чолі з Йоханом Кохваккой збирала харчові відходи на одне велике захід у столиці.

І тоді учасники благодійної акції були вражені кількістю щодня викидаються придатних до вживання продуктів. Виявляється, щороку на кожного жителя Фінляндії припадає 12 — 14 кг викидаються магазинами продуктів. Так виникла ідея створення проекту From Waste to Taste.

Згідно з цим проектом, щоранку вантажні автомобілі From Waste to Taste збирають у супермаркетах залишки непотрібної продукції. Виходячи з асортименту привезених товарів кухаря ресторану Loop складають меню. На приготування їжі витрачається 10% зібраних продуктів, решта проект віддає благодійним організаціям.

Комплексний обід в ресторані, що складається з салату, супу і десерту коштує $8.

Головне: їжа готується з абсолютно якісних продуктів, списаних тільки з тієї причини, що частина з них має нетоварний вигляд — небудь истрепалась з якоїсь причини упаковка, або шкірка бананів потемніла або яблука трохи побилися, а в іншої частини продукції закінчується термін придатності.

Реалізація проекту створила робочі місця для соціально мало захищеної верстви населення: молоді, іммігрантів та довготривалих безробітних.

За словами творців проекту, їх надихає проблема відходів і боротьби з потеплінням клімату. Саме тому вони і взялися за створення смачної їжі з продуктових відходів.

Share your thoughts