Міні-виробництво сиру

Молочні продукти займають не останнє місце в раціоні харчування. Відкривши власне, хай і невелике, сирне виробництво, можна заробити пристойні гроші і забезпечити себе стабільним доходом на роки вперед.

Починаючому підприємцю слід знати, що, крім стандартного оформлення ІП, на діяльність з виготовлення сиру необхідно отримати ліцензію. Продукція такого типу підлягає обов’язковій сертифікації.

Для організації сирною міні-фабрики потрібно знайти надійного постачальника вихідної сировини — молока. Класична технологія виробництва включає в себе кілька етапів:

  • очищення (сепарацію);
  • пастеризація;
  • охолодження;
  • сквашивание;
  • кальцирование;
  • додавання сичужного ферменту для згущення;
  • самопрессование готового продукту;
  • фасовка і вакуумна упаковка.

До складу виробничої лінії з продуктивністю до 100 кг сиру на годину входять творогоизготовитель, прес-візок, ванна для пастеризації, охолоджувальна установка, трубопровід з насосом, фасувальний агрегат т. д. Загальна вартість обладнання встановилася на рівні 1850 000 рублів. Крім цього, потрібно закупити холодильні установки.

Рентабельність бізнесу оцінюється в 53%. Практика показує, що підприємство по виробництву сиру при налагоджених каналах збуту виходить на самоокупність досить оперативно. Стартовий капітал у розмірі 3 000 000 рублів повертається до свого власника вже через 18 місяців роботи. Терміни значно знижуються при наявності у бізнесмена-початківця власної сировинної бази.

Share your thoughts